maandag 17 april 2017

Brood en koffiekoeken

Paasbrood

( Recept Colruyt )
Ingrediƫnten

0.5 onbehandelde citroen
50 g boter
125 ml melk
3 eieren ( + 1 eierdooier )
15 g verse gist
355 g patisseriebloem ( of bloem voor wit brood )
50 g suiker
50 g parelsuiker
1 snuifje zout

Voorbereiding :

-Kook 2 eieren 10 min. hard.
-Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje op een zacht vuur.
-Rasp de schil van de halve citroen ( niet het wit )

Bereiding :

1 Verwarm de melk in een steelpannetje tot ze lauw is. Neem van het vuur en los er de gist in op.
2 Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet er de melk met gist in en roer voorzichtig met een houten lepel.
3 Doe er de gesmolten boter bij, samen met de suiker, citroenzeste, 1 ei en het snuifje zout. Kneed met de hand tot een mooie deegbol. Als het deeg iets te plakkerig is, voeg dan wat bloem toe.
4 Dek het deeg af met een vochtige keukenhanddoek en laat 30 min. rijzen ( het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn in volume ). Kneed nog even en laat opnieuw 30 min. rijzen onder de keukenhanddoek.
5 Verwarm de oven voor op 180 °C.
6 Verdeel het deeg in 2 bollen en daarna elke bol in 3 stukken. Bestrooi het werkvlak met bloem en rol 6 lange worsten van het deeg. Duw in elke worst wat parelsuiker. Neem 3 deegworsten en vlecht ze samen. Maak de uiteinden aan elkaar vast, zodat u een krans krijgt. Zorg ervoor dat u in het midden 1 hardgekookt ei kan zetten ( let op, want het deeg zet wat uit tijdens het bakken ). Doe het zelfde met de drie andere deegworsten.
7 Klop de eierdooier los. Leg de deegkransen op een bakplaat. Bestrijk met de losgeklopte eierdooier. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten